Yoga

Yoga handlar främst om att hitta sin egen väg

Yogan fyller olika funktion i olika människors liv. En del viger sitt liv åt det medan andra nöjer sig med ett pass i veckan som komplement till annan träning.

 

sutras text webbYoga brukar översättas länkning eller förening mellan medvetandet och sinnet via andningen (prana), dvs en förening mellan den fysiska kroppen, sinnet, tanken och känslan vilket skapar harmoni och balans och som då också ger större perspektiv och förståelse för livet och dess mening.

 

Allt fler västerlänningar söker sig till yogan, inte bara som träningsform utan för att den ger något mer som är svårt att sätta ord på.

 

Yoga finns i många olika former men har samma källa och samma mål. Det är viktigt att hitta en yogaform som passar oss, annars är det lätt att vi tröttnar eller skadar oss. Det är inte målet i sig som är viktigt utan resan dit och framför allt – att njuta på vägen.

 

Många förknippar bara yoga med fysiska ställningar men yoga är så mycket mer. Yoga är ett system där vi genom fysiska ställningar, andningsövningar, avslappning samt koncentrations- och meditationstekniker skapar balans mellan kropp och själ.

 

Bryt mönster på yogamattan och ta med erfarenheten in i vardagen

En vanlig missuppfattning om yoga är också att vi måste vara viga för att kunna utöva det, vilket är helt fel. I yogan utforskar vi våra gränser, likaväl fysiskt som mentalt för att utforska vår kropp och vårt sinne och när vi möter på motstånd är utmaningen att långsamt men bestämt tänja på den gränsen. Kan vi lära oss att tänja på våra gränser på yogamattan öppnas möjligheten för detsamma i vårt vardagliga liv.

 

Yoga har ett holistiskt synsätt som omfattar prana (livskraft), chakran (energicenter) och nadis (energikanaler). Alla energidelar är i relation till varandra och påverkar våra tankar och känslor samt hur vi mår både fysiskt och psykiskt.

 

Yogan handlar främst om att hitta sin egen väg. En inre upptäcktsfärd, en mental träning, meditation eller kanske en väg till insikt?